Tips om te beginnen

- snuffel rond op de website en wordt lid van het forum. Probeer meteen deel te nemen, zodat je kan oefenen.

- Kijk eens rond op het internet. Op de pagina met links staan online cursussen (meestal gratis)

- Ga een cursus doen, mail mij voor meer informatie of kijk op de links voor zomercursussen in Ierland

- Een goed boekje om aan te schaffen is Progress in Irish. Hier vindt je antwoorden en soundfiles bij de lessen. Het boekje kun je aanschaffen via:

- Er zijn ook talloze schriftelijke cursussen in omloop. Kijk eens op het forum voor reviews van cursussen


De meest ideale manier om Iers te leren is een cursus te volgen in een Iers sprekend gebied. Je krijgt dan meestal een week lang les op je eigen niveau. Het helpt enorm om een gevoel te krijgen voor de uitspraak en om andere mensen te leren verstaan. Daarnaast is het ook gewoon supergezellig! Kijk eens bij 'alles Iers' voor links naar (zomer) cursussen voor volwassenen.

Mocht je het niet zien zitten om helemaal naar Ierland af te reizen dan kun je mij natuurlijk mailen wanneer er weer cursussen starten. Ik woon heel centraal in het land en geef lessen bij voldoende belangstelling.

Blijf je liever thuis om Iers te leren dan raad ik je aan het internet eens af te speuren. Er is voldoende materiaal met geluidsopnamen om jezelf Iers te leren. Let er wel op dat je te maken zult krijgen met verschillende dialecten; dat kan verwarring opleveren. Belangrijk is ook dat je zeker weet dat je een cursus 'Gaeilge' (Iers) aan het volgen bent en niet 'Gaelic/Gadhlaig' (Schots)! En er is natuurlijk deze site, waar je met al je vragen terecht kan. Snuffel rustig verder rond!

Als laatste zijn er de zelfstudie cursussen. Deze vragen een enorme dosis zelfdiscipline en de ervaring van veel mensen is dat ze na de eerste 3 hoofdstukken de draad kwijt zijn en het boek maar laten liggen. Ik zou alleen een zelfstudie cursus aanraden als je zeker weet dat Iers 'je ding' is. Probeer dus eerst het materiaal online (meestal gratis) en schaf pas een cursus aan als je weet wat je zoekt. Ook voor de zelfstudiecursussen geldt dat ze in verschillende dialecten geschreven zijn en de nadruk op verschillende onderdelen van de taal leggen. Koop altijd een cursus met een cd en bekijk een cursus uitgebreid voor je hem koopt! Het is zonde als de cursus ongebruikt in de kast verdwijnt!

beginners                                                       gevorderden

Teach yourself Irish                                       Turas Teanga door Eamonn ó Donaill 
Diarmuid ó Sé
(goede grammaticale uitleg - Munster Iers)

 Tús Maith                                                      Speaking Irish/ An Gaeilge beo door
Risteard McGabhann                                       Siuan Ni Mhaonaigh (met DVD)
(erg gericht op grammatica - Donegal Iers)

Now you're talking                                          beide methoden maken gebruik van de
Eamonn ó Donaill                                             verschillende dialecten
(Donegal Iers, gericht op spraak)